COŽ TAKHLE DÁT SI NĚCO DOBRÉHO????
Ahojda lidičky. Rozhodla jsem se, přidat sem i pár receptů, které máme s Aničkou moc rády!!! Postupně sem budu přikládat i další recepty, ale budu moc ráda, když mi i "VY" nějaký Váš receptík pošlete a budete nás i další inspirovat :-)
31. Zeleninový salát s uzeným lososem :-)
INGREDIENCE: rajčata, 3 barvy paprik pro pestrost, jarní cibulku, hlávkový salát, zelené vypeckované olivy, salátovou okurku, citron, uzeného lososa a zakysanou smetanu se zaziky kořením
POSTUP A PŘÍPRAVY: Zeleninu nakrájíme, hlávkový salát poklademe na dno talíře, na něj zamícháme zeleninu (aby byl talíř krásně barevný) přidáme lososa nakrájeného (zase jak chcete vy, my krájíme tak na 2x5cm nudličky), pokapeme citronem, po stranách dám po lžičce zakysky se zaziky a podávám s nakrájeným rohlíčkem :-)
VÝBORNÉ DO HORKÝCH LETNÍCH DNÍ.
Všem přeji dobrou chuť.
30. Výborná ledová káva :-)
INGREDIENCE: 4-6 kostek ledu, 2 lžíčky cukru, 2 lžíčky instant.kávy, cca 100ml vody, 100ml smetany do kávy a 100ml mléka + vysoká sklenička (já mám Ikea) a brčko
POSTUP: rozsekáme led s cukrem, zalijeme vychlazenou kávou, přilijeme mléko i smetanu a mixujeme cca 10vteřin. - hotová káva má krásnou nadýchanou pěnu.
DOBROU CHUŤ
29. Nejlepší Bezinková šťávička :-)
INGREDIENCE: 20-25 ks velkých květů černého bezu, 1,5 litru vody, 5dkg kyseliny citronové, 2 pořádně umytý na kolečka nakrájený citrony, a 1,5 kg- 2kg cukru (dle chuti).
POSTUP: Do velké sklenice (já dávám do 3litrové sklenice od vajec) dáme opláchlé květy, kyselinu citronovou, citrony a vodu. Přikryjeme kapesníkem a zagumičkujeme. Necháme 24h vylouhovat. Druhý den tekutinu přecedíme pořádně přes plínu (nebo jinou jemnou tkaninu) aby jsme se všech nečistot zbavili a zamícháme do ní připravený cukr. Když je opravdu rozpuštěný - nalejeme do láhví. Doporučuji nechávat v chladu - ve sklepě (když je láhví více) nebo v ledničce. .... nikdy se nám štáva nezkazila. Kdo má i přes to strach, může štávu jen přivést k varu a po té nalít do skleněných sklenic, víčka se zatáhnou....to pak 100% vydrží i celou zimu....POKUD JI NEVYPIJETE DŘÍV :-)
28. Vepřové kostky v zeleninové omáčce
INGREDIENCE: vepřové maso, 3 střední mrkve, hrst mraženého (čerstvého) hrášku, 1 kostka Masoxu, sůl, pepř, střední cibule, Příloha: brambor
POSTUP: Nakrájíme maso na kostičky cca 2x2 cm. Necháme na oleji spěnit cibulku a po té přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a hrášek orestovat - nakonec přidáme maso, aby se zatáhlo, přidáme vodu (podle počtu osob), osolíme, opepříme a přidáme kostku Masoxu. V papíňáku necháme vařit cca 45min - až do změknutí masa. Poté zahustíme troškou mouky smíchané s troškou vody a necháme povařit. Jako příloha: vařený brambor.
VÝBORNÉ A JEDNODUCHÉ :-)
27. Langoše
INGREDIENCE: 500g hladké mouky, 1 vejce, 200ml mléka, 1/2 kelímku kysané smetany (cca 100ml), 2 lžičky soli, 1/2 kostky droždí, 1/2 lžičky cukru
POSTUP: Z mléka, droždí, cukru a lžíčky mouky uděláme kvásek a pak všechny suroviny spojíme - možno těsto zadělat i v Thermomixu, nebo domácí pekárně. Necháme pak cca 12h kynout v ledničce (já ráno těsto připravím a večer jíme)
Před smažením z nakynutého těsta odkrajuji hrudičky, ze kterých udělám placky cca 15cm průměr, dám do rozpáleného fritáku (možno i na pánev, kde je aspon 1cm tuku) a necháme chvíli osmažit. (Správně nakynuté těsto poznáte, jestli se vám při smažení těsto vyfoukne)
Nezapomente langoše od tuku osušit ubrouskem.
A na langoše si dle libosti a chuti dáte co chcete: kečup, sýr, česnek,majolku, nebo možno i na sladko: med, skořici, marmeládu....
DOBROU CHUŤ
26. Bebe řezy
INGREDIENCE: 1x balíček světlých BEBE sušenek, 1x balíček tmavých BEBE sušenek, 1 a 1/2 zakysané smetany, 1 balení vanilkového cukru a hořké kakao na posypání
POSTUP: Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem a mažeme střídavě na světlou a tmavou sušenku - vytvoříme barevný "komín" pak jej položíme a zbytkem zakys.smetany potřeme ze všech stran! Nakonec můžeme vršek posypat přes sítko hořkým kakaem. Pak dáme do ledničky a necháme aspon 5 hodin odležet. Sušenky zkřehnou! POZOR!!!! Aby jste docílili krásných, barevných řezů, musíte začít krájet přes "ROH"!!!
VÝBORNÉ, RYCHLÉ TŘEBA KE KAFÍÍÍÍČKU :-)
25. Rohlíčky za 1 hodinku :-)
INGREDIENCE: Těsto na 5-7 kousků: 300g hladké mouky 200 ml vody 3/4 droždí 1 lžička cukru 1 lžička soli 1 lžíce olivového oleje
POSTUP: Do kastrolku s vodou dáme droždí, cukr, lžičku mouky a necháme udělat kvásek!!!!
Do mísy nasypeme mouku, sůl a olej.
Když máme hotový kvásek, smícháme jej se surovinami v míse, pořádne jej rukou prohněteme, až vznikne vláčné měkounké těstíčko, které se NESMÍ LEPIT!!!
Já pro lepší a rychlejší vykynutí dávám do mikrovlnky pod pokličku, zapnu na 8 vteřin (to se tam udělá optimální teplota na kynutí) a nechám těstíčko kynout 20 minutek. Po vykynutí znova těsto hnětu, jako bych chtěla z těsta vyfouknout všechen vzduch. Těsto si rozdělím cca na 5-7 dílků a z nich vypracuji požadované pečivo: rohlíčky, pletýnky, houstičky (dle chuti a fantazie) a dáme znovu nechat vykynout ... cca na dobu, než se vyhřeje trouba na 200-220stupňů.
Pak na rohlíčky dáme opět dle chuti: sýr, anglickou slaninu a posypat gralovacím kořením, nebo lze do těsta zamotat párek :-) (párek v rohlíku) a dát do vyhřáté trouby na 13-15 minutek!
JSOU VÝBORNÉ A DAJÍ SE OKAMŽITĚ JÍST!!!
24. Střecha z BEBE sušenek :-)
INGREDIENCE: 1x světlé a 1x tmavé BEBE sušenky,2 vaničkové tvarohy polotučné,3 lžíce cukru, 1 obyčené máslo a 2 celé banány nejlépe rovné (nebo jiné ovoce, které máte doma, např. broskve, kiwi, jahody...) 100g čokoláda na polití, trochu rumu na vůni -nemusí být, alobal.
POSTUP: Na alobal poklademe jako "šachovnici" bílé a tmavé BEBE - 3 ks na výšku a na délku dle vaší libosti :-) Připravíme si z tvarohu, másla a cukru krém a opatrně natřeme sušenkovou šachovnici. Na krém uděláme druhou vrstvu šachovnice v opačném pořadí barev - na původní bílou, dáme tmavou a opačně a opět potřeme zbytkem krému. Na střední řadu položíme dva banány. Poté dáme opatrně ruce pod alobal a obě krajní řady postavíme - a vytvoříme střechu! (alobal nám krásně drží tvar střechy a nedovolí vytečení krému. Alobal opatrně z postavené střechy sundáme, jen spodek zůstane ležet na alobalu, aby netekla čokoládová poleva! Připravíme si polevu z tabulky čokolády rozehřáté ve vodní lázni a pak jí opatrně natřeme na střechu a dáme vychladit nejlépe na 24 h do ledničky.
JE TO OPRAVDOVÁ MŇAMKA A HLAVNĚ RYCHLÁ!!!!
23.Super rychlé TIRAMISU :-*)
INGREDIENCE: 1balíček cukrářských piškotů, půl balíčeku dětských piškotů, rum, silná káva, 2 šlehačky, 2 pomazánková másla, 3 lžíce cukru, hořké kakao
POSTUP: šlehačky,pom.másla a cukr pořádně ušleháme! Na dno plechu rozložíme cukrářské piškoty, pokapeme rumem a silnou kávou, pak potřeme polovinou ušlehaného krému, dáme druhou vrstvu dětských piškotů, znovu potřeme zbytkem krému a nakonec posypeme kakaem.
Hotové za 15 minutek, pak nechat odležet v ledničce 24h (tak u mě je to už dávno celé pryč :-D) a pak
PŘEJI DOBROU CHUŤ.
22. Pangasius na petrželce - rychlovka na 30 minutek :-)
INGREDIENCE: Pro 1 osobu: 2 střední brambory 1 kousek ryby Pangasius čerstvá, nebo suchá petrželka (já v zimě mám jen suchou a je to super) nějakou zeleninku jako obloha (já dávám nejraději pórek a mrkev)
POSTUP: Dáme vařit brambory - ty trvají nejdéle! Nakrájíme si na kolečka porek a nastrouháme mrkev na hrubém struhadle - dáme osmažit na másle (já dávám Rama Coulines) - až mrkev mírně změkne, dáme stranou na talířek, a na kousky nakrájený Pangasius dáme na pánev - malilinko osolíme (pozor at to nepřeženete), přidáme grilovací koření a lžičku petrželky - nádherně to voní :-) Rybu děláme tak dlouho, dokud nemá mírně načervenalý povrch - jako by opečený cca 10 minutek a MŮŽEME PODÁVAT NA STŮL :-)
OPRAVDU MŇAMKA - VŠEM DOPORUČUJI.
21. Šnečci z listového těsta
INGREDIENCE: listové těsto a co dům dal!!! Já dávám kečup, cibulku nakrájenou na půlkolečka, plátky šunky, červenou papriku, můžete dát i nějaký suchý salám - dodá tomu větší šmak, a navrch nastrouhaný sýr
POSTUP: Vyválíme listové těsto tak na 2mm vysoký, potřeme kečupem, naložíme navrch vše co najdeme doma - v mém případě co jsme uvedla v přísadách mimo sýru, zarulujeme do ruličky a nakonec opatrně nakrájíme asi tak na 1-1,5 cm široká kolečka - pozor aby se vám to nerozpadlo, je potřeba opravdu ostrýho nože :-) a pak tak hotová nakrájená kolečka položíme na plech s pečícím papírem. Nakonec trošku posypeme nastrouhaným sýrem najemno :-)
Dáme asi tak na 15min na 180 stupnů do trouby (já mám horkovzdušnou) a je to :-)
VŠEM DOPORUČUJI!!! CELÉ JE TO DO 30 MINUTEK HOTOVÉ!!!
Může se jíst bud jako hlavní jídlo - teplé, nebo jako zákusek - studené!!!!
20. Smetanová omáčka s krevetami (těstoviny)
INGREDIENCE:1 cibule, 1 karotka, 100 g žampionů, 200 g krevet, 5 g másla, bílé víno, 100g rajčat, pórek, 200 ml smetany, 60 g rajčatového protlaku, bazalka, česnek, olivový olej.
POSTUP: Drobně nakrájenou cibulku, strouhanou karotku a žampiony orestujeme na olivovém oleji s máslem. Potom přidáme krevety, po osmahnutí zalijeme vínem. Dále přidáme nakrájená oloupaná rajčata. Zalijeme smetanou, povaříme a přecedíme. Do omáčky vložíme několik krevet.
19. Kynuté knedlíky (třeba borůvkové)
recept brzy připíši :-)
18. Dortík s mandlovkou (Aničce k svátku)
Poprvé v životě jsem se rozhoupala a vytvořila jsem svůj 1.dort :-) Sice to práci dalo, ale čas,který jsem tomu věnovala, opravdu "stojí za to"!!!
Piškotový korpus, vanilkový krém, marmeláda z černého rybízu
:-)
Máte zájem o recept? Napište si :-)
17. Domácí štávy
INGREDIENCE:5 litrů převařené vody
10dkg kyseliny citronové
POSTUP: ..Necháme vyluhovat 24h co největší množství toho, z čeho chcete šťávu (meduňka, máta, bílý bez.....) občas promícháme, přecedíme přes plínu(kapesník, čistou hadru) a na 1 litr šťávy dávme 1 kg curku!
Takto hotová štáva vydrží v lednici dokud ji nevypijete. Pokud jí chcete nechat přes celý rok i déle, přidáte ještě 1 kyselinu sorbovou (do celého množství) - mícháme do rozpuštění (místo kys. sorbové -prášek proti plísni) cukr zahřívá. Teplé plníme do lahví!!!
16. Vepřová pečeně - různé varianty
INGREDIENCE: Vepřové maso na pečení, 100% tuk, příloha: knedlík / brambor, dušená zelenina(mrkem,hrášek....) / zelí
POSTUP: Vepřové maso osolíme, okmínujeme a dáme rozpálený tuk opéci po všech stranách, aby se maso zatáhlo. Po té podlijeme vodou a necháme dusit asi 45 - 55 min (dle masa) a nakonec opečeme :-)
Maso nakrájíme a přidáváme k bramborám s dušenou zeleninou, nebo také ke knedlíku a kyselému/sladkému zelí :-)
15. Bezinková limonáda :-)
INGREDIENCE: 1 velká nádoba na kvašení (já používám od vajíček 4 litrovou), 1/2 citronu nakrájený na kolečka se šlupkou!!!, 300g cukru krupice a asi 10 velkých květů Bezinky (Bílého bezu), voda
POSTUP: Nádobu pořádně vymýt. Květy opláchneme pod vodou a natrháme na menší kousky a vložíme do připravené nádoby. Přidáme cukr a kolečka citronu!!! Nakonec do nádoby přilijeme studenou vodu až po vrch! Skleničku uzavřeme ubrouskem a gumičkou (provázkem) - viz. obrázek.
Necháme na teplém místě 7 dní kvasit a každý den 1x promíchat!
Po té slijeme vykvašenou tekutinu přes sítko do velkého hrnce, aby jsme s zbavili květů a citrónu. Aby jsme s zbavili veškerých kousků, které i přes sítko pršli, přiděláme gumičkou (provázkem) nějakou tkaninu - kapesník, bavlněnou plínu (tu používám já) na další hrnec a po té lijeme zcezenou tekutinu zkrz látku!!! Hotovou, čistou "LIMONÁDU" si nalejeme do velkých lahví a dáme do ledničky,ale nám nezkejsly!!!
14. Palačinky
INGREDIENCE: 1/2 litru mléka, 200g hladké mouky, špetka soli, 2 vajíčka (cca 9 palačinek)
POSTUP: všechny suroviny smícháme a na rozpáleném oleji na pánvičce rozlejeme naběračkou nabrané těstíčko tak, aby jsme palačinky udělali co nejtenčí - cca 2-3 mm :-)
13. Kuře s houbovou nádivkou, bramborem a salátem
INGREDIENCE (pro 2 osoby): 2kuřecí prsíčka (nebo vykoštěných stehen - jsou šťavnatější), 2 hrstě zmražených (lesních) hub na kostičky (nééé žampiony), 1 malá cibule,1 rohlík, 1 malá červená paprika, (vajíčko????), mléko, tymián, sůl, pepř.. Grilovací koření, olejbrambory, hlávkový salát.
POSTUP: Maso: Kuřecí maso naklepeme, osolíme. Na pánvičce necháme zpěnit cibulku, přidáme houby, podlijeme vodou a necháme asi 15 min. dusit (aby houby změkly). Pak přidáme rohlík nakrájený na kostičky, mléko, a tymián, sůl, pepř! Vše smícháme!!! (když budete dělat roládu z celého kuřete, je lepší přidat vajíčko, aby nádivka držela po hromadě, ale do 1 porce se dávat nemusí!!!) Vše smícháme a necháme ještě tak 5 minutek na pánvičce! Pak jen naplníme kuřecí maso a zavážeme nití - nebo spojíme jehlami. Na rozpálenou pánev s olejem dám hotové zabalené maso a z prudka opeču, aby se maso zatáhlo!!!!
Zatáhlé maso přendám do skleněné varné mísy a dám do rozpálené trouby na 180 stupňů na 45min. dusit. V míse celé maso potřu grilovacím kořením smíchaným s olejem pro lepší chuť!!!
Mezi tím uvařit brambory a připravit hlávkový salát s mlékem :-)
12. Kynuté koláčky
INGREDIENCE: 350g hladké mouky, troška soli, 85g Hery, 85g cukr krupice, 1 vejce (stačí žloudek), 1/3 kostky droždí (já dávám 1/2) 180ml mléka, možno přidat i vanilkový cukr.
Moučka: trocha hladké mouky, trošku moučkového cukru a oleje.
POSTUP: do kastrůlku dáme mléko, droždí, lžíčku mouky a lžíčku cukru - aby vzešel kvásek. Hotový kvásek nalijeme do všech zbylých surovin a zpracujeme těstíčko. Necháme vykynout asi na 1/2 - 3/4 hodinky na teplé místo!!! (já dávám do mikrovlnky, zapnu na 10sec, aby se trouba malinko vyhřála). Vykynuté vyválíme na vále - síla těsta cca 1cm o průměru cca 8-10cm. (já vykrajuji skleničkou). Po té vymačkat střed a vytvořit vyšší okraje (já vymačkávám užším dnem skleničky a pak prsty vytvaruji okraje :-) Bílkem potřeme kraje koláčků.
Vyplníme připravenou náplní (mák, marmeláda, povidla, tvaroh s rozinkami....)
Moučku: všechny suroviny na moučku smícháme a položíme navrch hotových naplněných koláčků - množství dle chuti!
Koláčky dáme péci do vyhřáté trouby na 160°C na 16-20 minut (dle vaší trouby)
KOLÁČKY JSOU VÝBORNÉ!! PŘEJI DOBROU CHUŤ!!! :-)
11. Krabí maso s brokolicí na smetaně
INGREDIENCE: pro 2 osoby: 8-10 krabích tyčinek, hrst brokolice, 1 střední cibule, 6ks cherry rajčátek - nebo 2 malá rajčata, smetanu /stačí polotuč.mléko/, škrob-solamil (na zahuštění), sůl, gril. koření
POSTUP: krabí tyčky nakrájíme na asi 1-1,5 cm kousky, cherry rajčátka rozkrojíme vejpůl, brokolici nakrájíme na růžičky, cibuly na půlměsíčky. Na osmahnutou cibulku přidáme všechnu zeleninu i krabí tyčky. Osolíme a posypeme dle chuti gril.kořením. Vaříme asi 5 minutek, pak zalijeme smetanou - já dávám jen mléko (to stačí a v konečném výsledku se to nepozná). Dusím pod pokličkou brokolici dalších 5 minutek, pak přidám solamil na zahuštění a může se podávat! já dávám s bramborem!!!
Obídek je za 20 minutek hotový!!!!
10. Domácí krůtí šunka :-)
INGREDIENCE: 1kg krůtího masa (já dávám horní krůtí stehno), 100ml vlažné vody, 1 čajová lžička cukru moučka, 2 čajové lžičky soli
POSTUP: Krůtí maso vykostíme, nakrájíme na střední kostičky, ve vodě dobře rozmícháme sůl a cukr a pak vše nalejeme na krůtí kousky. Dobře prohněteme prsty, abychom mírně narušili povrch masa a lépe se do masa dostala ochucená voda.
Já mám doma nádobu na výrobu šunky. Do nádoby vložíme mikroten.sáček, a postupně do sáčku vkládáme maso a pořádně jej rozprostřeme a umačkáme, aby bylo co nejvíce na sobě a nevznikly tam žádná volná místa. Na maso vložíme destičku, stlačující pružinu a navrch víčko, které pořádně stlačí naloženou směs. Dáme na 2 dny do ledničky uležet a nakonec 2 hodiny max. na 80stupňů C vaříme. Pozor, v hrnci musí být vody tolik, aby nevtekla do nádoby!!!
Šunka je výborná, všem doporučuji :-)
9. Brokolicová polévky se šunkou
INGREDIENCE: 200g brokolice, 1 malá mrkev, asi 4 kolečka kuř. šunky, 700ml vývaru, 3 lžíce hladké mouky, 150 ml mléka, sůl, pepř (možno i přidat na špičku nože Muškátový oříšek)
POSTUP: Brokolici rozsekáme, šunku nakrájíme na kousky asi 1x1cm, a vše dáme vařit - vč. mouky (aby se dobře provařilo.)
Polévku lze vylepšit i pro oko neslazenou šlehačkou (dává se až na talíři na polévku - trošku)
8. Kuřecí maso na zelenině s bramborem
INGREDIENCE: 1 kuřecí maso, červená paprika, cherry rajčata (nejlépe tvrdá), cibule, zelené olivy (já dávám plněné papričkou), cuketa, 1 velký žampion, brambory, olivový olej (množství zeleniny dávám dle sebe a chuti)
POSTUP: Kuřecí maso si naložíme asi na 12h do olivového oleje s gril. kořením, sojové omáčky a worchesteru a trochu soli
Další postup je stejný, jako u přípravy receptu č. 6.
Doba přípravy (12h na uležení masa) ale jinak max. 20 minutek u plotny!!!
7. Žampiony s nádivkou a třemi druhy sýrů
INGREDIENCE: (pro 2 osoby) 8 velkých žampiónů, cibulka, 5 plátků Anglické slaniny (kuřecí šunka), sýr typu Niva (cca 10 dkg), olivový olej, 100 ml smetany, gril.koření, Camembert (nebo Hermelín), plátek Eidamu, brambory a nějaká zelenina jako obloha (dle chuti)
POSTUP: Žampionům odkrájím nožičky a oloupu hlavičky. Nožičky pokrájím, stejně jako cibulku, anglickou slaninu a sýr typu Niva. Na pánvičce rozpálím trochu olivového oleje, osmažím nožičky,slaninu a cibulku, a osolím. Pak přidám sýr Niva a zaliju trochou smetany .Nechám rozpustit a spojit. Vzniklou směsí naplním žampionové hlavičky, na směs položím kostičku sýru Camembert (nebo Hermelín) a na ni plátek eidamu. Vše ještě navrch posypu grilovacím kořením, vložím do skleněného pekáčku a zapeču cca 30 minut při 200st C.
Podávám buď se zeleninovou oblohou, nebo s brambory. Ty pak oškrábu, nakrájím na silné plátky a vložím na dno vymaštěného pekáčku pod žampiony. peču dohromady.
6. Pangasius na zelenině s bramborem
INGREDIENCE: 1 ryba pangasius zelená paprika rajčata pórek zelené olivy (já dávám plněné papričkou) brambory olivový olej
POSTUP: Pokrájíme zeleninu na větší kousky, porek na kolecka a nechame z prudka osmahnout na olivovem oleji. Pak dáme stranou na talířek.
Rybu Pangasius nakrájíme na silnější nudličky, a opečeme na olivovém oleji. Lehce osolíme a posypeme grilovacím kořením. (ale jen tak malinko, nesmí to přebít chut ryby) Až je ryba hotová, přidáme zeleninu a vše smícháme dohromady a prohřejeme zeleninu.
vše smíchané...
Vše je hotovo za cca 20minutek!!! Oběd je lehký, zdravý a výýýbornýýýý!!! Podáváme s brambory!! DOBROU CHUŤ!!!
5. PIZZA (viz. Je libo Italská Pizza???)
4. VAFLE
INGREDIENCE: 75g másla, 35g cukru, 300ml mléka, 0,5 sáčku vanilkového cukru, 1 vejce, 200g hl. mouky, sůl, prášek do pečiva, 1 lžíce rumu (nebo dvě :-))
*
POSTUP: Vše smícháme. Nalijeme do Vaflovače a pečeme 7 minutek. Z této dávky vyjde 7 vaflí :-)
3. KUŘE NA SLADKO
INGREDIENCE: 1 kuřecí prsíčko, 10dkg čerstvého uzrálého ananasu, 1 lžíčka medu, cibule, smetana na vaření a něco jako příloha (rýže, brambory, těstoviny) dle chuti!
POSTUP: Necháme udělat cibulku, přidáme kuř.maso nakrájené na nudličky nebo na malé kousky a až bude maso hotové, vše dáme na vedlejší talíř. Necháme udělat cibulku, přidáme kuř.maso nakrájené na nudličky nebo na malé kousky a až bude maso hotové, vše dáme na vedlejší talíř. Maso samozřejmě osolíme a kdo chce, tak malilinko přidá gril. koření -ale nemusí být!!
Na pánvičku si dáme máslo, na kostičky nakrájený ananas a med. Necháme trošičku orestnout (z prudka asi 2minutky) a pak přidáme hotové maso a dobře promícháme! Nakonec zalijeme smetanou - a necháme asi 3 minutky vařit!
Toto je recept pro 1 osobu! Ale nám to stačí jako oběd pro mě a 2letou Aničku! DOPORUČUJI!!! Anička se po tom může utlouci :-D
2. BRAMBORY V PAPÍRU
INGREDIENCE: Pro 1 osobu.2 uvařené větší brambory1 střední cuketu10 dkg slaninytrocha plnotučná hořčice,2 bobkový listyčesneksůl, pepř
POSTUP: Osmahneme česnek, na něj nakrájíme na kostičky cuketu i se šlupkou (aby se nerozpadly) a necháme osmahnout. Do zapékací mísy dáme namočený pečící papír, doprostřed nasypeme hotovou cuketu.
Uvařené brambory nakrájené na čtvrtky potřeme hořčicí a omotáme slaninou a pokládáme na cuketu. Navrch osolíme, opepříme, dáme bobkový list a konce pečícího papíru spojíme,aby se z celé dobrůtky stal takový balíček! Dáme do předem vyhřáté trouby na 180st. na 20-25 min (horkovzdušná trouba).
Hotové se podává přímo v tom papíru, jen musíte vyndat z mísy na talíř - je to fakt výýýýborný.
Když se dělá více porcí, udělá se každá porce extra do jednotlivých balíčků!!!
1. KEFÍROVÉ LÍVANCE
INGREDIENCE: 500 ml kefíru, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička jedlé sody,
1 lžíce cukru, 2 vejce, špetka soli
Na lívance: Borůvky nebo Jahody a vaničkový tvaroh. Pokud není ovoce dost sladké, přidat trošku cukru.
marmeláda
cukr se skořicí
.... no prostě co vás napadne! můžete je mít i na slano......
POSTUP: Všechno smíchat dohromady a dávat buď do lívanečníku, nebo dělat malé lívanečky na pánvičce, nebo je jednoduše udělat na způsob vafle ve vaflovači.
Je to jednoduché, rychlé a VÝÝÝÝBORNÉ!
Jahody a tvaroh rozmixovat a natírat na hotové lívance.
Malá se oblizovala až za ušima.
.
.
.
VŠEM PŘEJEME DOBROU CHUŤ :-)
INGREDIENCE: 4-6 kostek ledu, 1-2 lžčky cukru, 2 lžičky instantní kávy, cca 100ml. polotučného mléka, cca 100ml smetany do kávy, cca 100ml vody + vysokou skleničku a brčko :-)
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
(kate♥, 3. 12. 2012 14:06)